Ionuț Stroe, deputat PNL : Încredere și respect reciproc - asta s-a văzut, inainte de orice, la întâlnirea Iohannis-Trump

Încredere și respect reciproc - asta s-a văzut, inainte de orice, la întâlnirea Iohannis-Trump.

O prietenie și o colaborare între Statele Unite și România ajunsă la un nivel pozitiv fără precedent. Și da, este meritul președintelui Iohannis pentru că a făcut 5 ani politică externă așa cum se face: cu tact, discret, dar puternic, si articulat.

 

A doua vizită în SUA a președintelui Iohannis, după cea din iunie 2017, confirmă relația de apropiere și încredere dintre România și SUA. Este un nivel fără precedent de colaborare la care s-a ajuns.

E prima vizită din istoria diplomatică româno-americană care a dat posibilitatea unei discuţii cu întreg Guvernul american chiar în sala de şedinţe a Guvernului. Pe lângă preşedintele Trump, au mai fost prezenţi vicepreşedintele american Mike Pence, secretarii de la Energie, Apărare, ceea ce reprezintă enorm.
 

Este meritul președintelui Iohannis că a păstrat reprezentarea României în lume la cel mai înalt nivel si ca în relația sensibilă de astăzi dintre SUA și UE a reușit să mențină ambele direcții de politică externe la acest nivel. Presedintele Iohannis, un excelent sef de stat, poziția geografică și momentul istoric încordat ne pot ajuta din nou și ne pot transforma într-un actor relevant regional.

 

Președintele Iohannis se întoarce în țară:


- cu subiectul vizelor pus pe masă, clar, pentru prima oară,

Faptul că se începe o discuție oficială despre ridicarea vizelor, într-un moment când tema imigrației este extrem de sensibilă în SUA, este un succes important pentru noi. Este prima oară când subiectul e pus in mod oficial si in declaratii.

chestiunea vizelor e votată de Congres, dar președintele SUA are un cuvânt greu de spus


- cu mai multă securitate militară pentru România,

România este mai sigură cu echipamentele militare americane. România este între țările care și-au atins ținta de 2% din PIB ca obiectiv NATO. La nivel militar, investițiile în capacități militare americane și creșterea efortului în teatrele de operații în Afganistan ne așează într-o poziție privileagiată în rândul aliaților SUA și de aceea ne putem aștepta la o creștere a relațiilor bilateale în mai multe domenii. România contribuie la securitatea globală în mod activ.

continuarea  discuţiilor cu Pentagonul pentru crearea în România a unor noi elemente de descurajare faţă de evoluţiile din Marea Neagră, în special militarizarea Crimeei, care continuă într-un ritm accelerat
 

- cu investiții americane și schimburi comerciale care vor crește,

 


- cu garanția că SUA va rămâne alături de noi în lupta anti-corupție,

așteptarea SUA față de lupta anti-corupție, față de statul de drept și o justiție corectă în România nu s-au schimbat. Îmbunătățirea legilor și sistemului de justiție sunt garanția că România poate rămâne acest partener strategic stabil și predicitibil.


- cu un sprijin tehnologic major pentru ca România să devină independentă energetic cu gazele de la Marea Neagră,

în zona energiei, putem juca un rol major în zonă, dacă putem desface încurcătura de legi pe care a făcut-o PSD și care împiedică azi investițiile americane

Nivelul de taxare e o chestiune care ţine de interesul statului, de a-şi asigura cât mai mult din resurse, iar, pe de altă parte, sunt corporaţiile care au interesul lor economic. Undeva trebuie să se ajungă la o congruenţ, deci calea comuna trebuie gasita... ce stat nu si-ar dori investitii americane mai ales de amploarea celor in exploatarea zacamintelor de gaz

Partea americană e interesată de predictibilitate şi un mediu cât mai flexibil şi mai puţin birocratic pentru investiţii.


- cu o securitate sporită în zona de tehnologie nucleară și 5G.

s-au obţinut elemente noi de cooperare în zona de energie nucleară civilă, spre exemplu de a continua proiectele de la Cernavodă.

 

Ceea ce rămâne cu adevărat sunt cuvintele președintelui american: „Președintele României este foarte respectat, a făcut o treabă foarte bună. Noi avem o relație extraordinară cu Romania”. 

 

Relația PNL – Klaus Iohannis si nevoia unei alte guvernări care să folosească la maxim relația economică dintre SUA și România

Guvernarea PSD a blocat tot ce s-a putut și a fost piatră de moară pentru toate relațiile externe ale României. Astfel de vizite aduc o mulțime de oportunități pe care PSD nu este în stare să le utilizeze. PSD nu are ce comenta în politica externă.

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

Meniul Zilei in Craiova

Cumpară Brichete din Resturi Vegetale - Combustibil Solid

Gaseste-ne pe facebook

Analitycs

 

Cauta in site

Esti aici !

You are here:Opinii»Ionuț Stroe, deputat PNL : Încredere și respect reciproc - asta s-a văzut, inainte de orice, la întâlnirea Iohannis-Trump

Cauta categorie