preview

Comandat de Partidul National Liberal, executat de MediaZone Music SRL, cod mandatar financiar 41190007

”Curat constitutional”… Conflictul continuă! Verdictul CCR privind sectia speciala

Curtea Constituţională a respins sesizarea Opoziţiei pe legea privind Secţia pentru anchetarea magistraţilor. Recent, Curtea Constituţională (CC) a respins sesizarea PNL şi USR în legătură cu legea pentru aprobarea OUG nr. 90/2018, privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. În acest sens, Opoziţia a cerut CC să sesizeze şi Curtea de Justiţie a UE (CJUE). Cele două partide mai cereau să se suspende soluţionarea sesizării lor de neconstituţionalitate până la pronunţarea unei hotărâri preliminare de către CJUE, cu privire la întrebările formulate.

Partidele de Opoziţie aduc o serie de argumente în acest sens, aducând în discuţie raportul MCV al Comisiei Europene, din 13 noiembrie 2018, care conţine opt recomandări pentru România, între care reamintim: referitor la legile Justiţiei, suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţe subsecvente, revizuirea legilor justiţiei, ţinând seama pe deplin de recomandările formulate în cadrul MCV, precum şi de recomandările Comisiei de la Veneţia şi ale GRECO.

”Înfiinţarea, în temeiul legilor Justiţiei modificate, a noii secţii de anchetare a infracţiunilor comise de magistraţi dă naştere unei îngrijorări deosebite în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, întrucât o nouă structură ar putea fi mai vulnerabilă în ceea ce priveşte independenţa decât a fost cazul până în prezent în ceea ce priveşte DNA, dat fiind că ar putea fi utilizată ca instrument suplimentar de intimidare a magistraţilor şi de exercitare de presiuni asupra acestora. În plus, fiind un departament cu atribuţii generale care acoperă toate categoriile de infracţiuni comise de magistraţi, acestuia îi va lipsi, de asemenea, expertiza în ceea ce priveşte anchetarea infracţiunilor de corupţie specifice, iar impactul ar fi amplificat dacă anchetarea tuturor persoanelor care au legătură cu un caz în care este implicat un magistrat nu ar mai intra în competenţa DNA.”

De asemenea, PNL şi USR amintesc că ”legea legilor”, respectiv Constituția României prevede că "ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică". Referitor la OUG nr. 90/2018, PNL şi USR consideră că sunt pe deplin aplicabileurmătoarele considerente reţinute de Curtea Constituţională prin Decizia nr. 544/2006: "reglementarea pe calea ordonanţelor şi a ordonanţelor de urgenţă constituie, aşa cum se prevede expres în art. 115 din Constituţie, o atribuţie exercitată de Guvern în temeiul delegării legislative, iar depăşirea limitelor acestei delegări, stabilite prin însuşi textul Constituţiei, reprezintă o imixtiune nepermisă în competenţa legislativă a Parlamentului, altfel spus, o violare a principiului separaţiei puterilor înStat". Senatul a adoptat, pe 10 decembrie 2018, Ordonanţa de urgenţă nr. 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Pe 14 noiembrie 2018, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea OUG 90/2018, privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie.

Între timp, noi – românii de rând – care nu avem de ce și cum să fim ”ași” în Drept, așteptăm cu interes soluționarea conflictului legislativ!

 

Citeste pe In Alert News | inalert.to si Continuă scandalul pe buget! Parlamentul trimite presedintelui bugetul la promulgare, fara a face vreo modificare

Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

E.U. Yes la Vot. 26 mai

 

  

preview

Comandat de ALDE, executat de (MediaZone Music SRL, cod mandatar financiar 41190002

Meniul Zilei in Craiova

Comanda ... pizza, salata, paste, sandwichuri la domiciliu

Evenimente in Craiova

Cumpară Brichete din Resturi Vegetale - Combustibil Solid

Gaseste-ne pe facebook

Analitycs

 

Cauta in site

Esti aici !

You are here:Politica»”Curat constitutional”… Conflictul continuă! Verdictul CCR privind sectia speciala

Cauta categorie