Lucian Sauleanu: România este campioana europeană absolută a creșterii prețurilor

În timp ce clasa politică pictează un tablou romantic cu creșteri de salarii și pensii, evoluție economică și alte tușe optimiste, România este campioana europeană absolută a creșterii prețurilor, conform Eurostat. În perioada 2000-2017, în România prețurile au crescut, per total, cu 257%, în timp ce media UE este de doar 36,5%.

Așadar, în timp ce fluturașii de salarii sau cupoanele de pensie aparent zâmbesc, dacă aruncăm o privire la cifre pe domenii, avem parte de mici surprize. Țara noastră a suferit cele mai mari creșteri din Uniunea Europeană (unele de-a dreptul alarmante) în toate domeniile, cu o singură excepție.

Concret:

Chiriile și prețurile la utilități au crescut cu nu mai puțin de 536%. Comparativ, media UE este de 57,2%. Următoarea în top după România este Islanda, cu o creștere de 199%. Așadar, evoluția costurilor este spectaculoasă în țara noastră.

În domeniul educației, am înregistrat creșteri de prețuri de 297% (media UE – 91,2%). În ceea ce privește recreația și cultura, un domeniu în care costurile nu au înregistrat creșteri atât de mari (doar 7,1% media europeană), la noi cifrele urcă la 128,9%.

În privința hainelor, în timp ce la nivel european prețurile aproape au stagnat, în România au crescut cu 144%. Prețul autoturismelor și al serviciilor de transport au ajuns și ele cu 338% mai mari (41,2% media europeană). Alcoolul și țigările s-au scumpit cel mai mult, cu 726% (92,1% media UE).

Singurul capitol la care suntem întrecuți de alte state este sănătatea. Scumpirile ajung la 116% în România, în UE media este de 40,8%, iar pe primul loc se află Ungaria cu 156%.

Să nu ne mirăm, totuși, dacă mâine-poimâine aflăm o veste bună de la Eurostat, din prisma Guvernului Dăncilă. Le propun și un titlu de știre: Românii stau mai bine decât vecinii unguri la capitolul Sănătate. În continuare s-ar vorbi despre cum serviciile de sănătate s-au scumpit la ei cu 40% mai mult decât la noi. Iată ce veste bună.

Sursa datelor: https://bit.ly/2LSXdoe

 
 
Rate this item
(0 votes)
Login to post comments

Meniul Zilei in Craiova

Comanda ... pizza, salata, paste, sandwichuri la domiciliu

Evenimente in Craiova

Cumpară Brichete din Resturi Vegetale - Combustibil Solid

Gaseste-ne pe facebook

Analitycs

 

Cauta in site

Esti aici !

You are here:Politica»Lucian Sauleanu: România este campioana europeană absolută a creșterii prețurilor

Cauta categorie